środa, 3 września 2014

Mleko owsiane

To moja kolejna propozycja na mleko roślinne po mleku kokosowym i mleku ryżowym. Mleko owsiane wykorzystuję jako roślinny zamiennik mleka zwierzęcego do picia, do gotowania lub pieczenia. Ja najbardziej lubię je jeść z płatkami na śniadanie lub dodać je do kawy zbożowej. Takie mleko można podać również dzieciom, które maja alergię na mleko krowie.

Zapraszam do wypróbowania przepisów na to, jak zrobić mleko
ryżowe, owsiane czy kokosowe i do napisania o tym w komentarzu :)
Składniki:
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 3 szkl wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią lub cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą i zostawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia płatki dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy szczyptę soli i ewentualnie łyżeczkę cukru. Następnie mleko przecedzamy przez gęste sito lub lnianą szmatkę, pieluszkę itp. Mleko przelewamy do większej butelki lub 2 mniejszych butelek i przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Smacznego :)




Z dziećmi i dla dzieci 2014

1 komentarz:

kasia pisze...

Rzeczywiscie - znakomity pomysl dla wszelakich biedakow na zwierzyne uczulonych!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl